Despre artist

Pictor, sculptor, iconograf si român, Monea Teofil a fost încântat din copilărie de misterele artei. A studiat la Liceul de Arte Plastice din Municipiul Târgu Jiu. Un creion, un penel sau o pânză albă, pregătită pentru a aștepta mângâierea pensulei, i-au fost întotdeauna prieteni de nădejde. Bucuria de a se fi născut în orașul lui Brâncuși a reprezentat o motivație în evoluția artistică.

Copilăria și școala

S-a născut în zodia Săgetătorului, cu câteva săptămâni înainte de Crăciunul anului 1953.  Într-o copilărie petrecută între viață simplă și idilică a satului și condițiile socio-politice ale acelor vremuri, a descoperit că desenul și sculptura sunt buni companioni în lungile ore petrecute în natură. Chiar și la scăldat, tânărul artist realiza busturi din humă a celorlalți copii. Spre surprinderea artistului, unul dintre acei copii, acum bunic, i-a mărturisit că a păstrat bustul peste 50 de ani, chiar dacă s-a mutat în capitală. A fost vremea în care s-a născut o conexiune profundă cu natura, care nu s-a mai pierdut niciodată.

Încă din copilărie, prin desenele și sculpturile sale a încercat să reprezinte o varietate de experiențe, să redea emoții și stări de spirit sau să transmită idei si mesaje. De asemenea, a început să  captureze splendoarea naturii sau să creeze  lumi imaginare sau complet fantastice.

A început școala, iar clasa I a reprezentat șansă de a arăta dascălilor desenele sale, care i-au remarcat și expus lucrările artistice, inițial pe holurile școlii, apoi prin participarea la diverse concursuri și expoziții organizate de sistemul de învățământ al acelei perioade, unde a câștigat mai multe premii. Una dintre lucrări a fost premiată la București și a ajuns la un concurs UNICEF in Africa, unde a fost declarată câștigătoare. A fost recompensat cu 2 săptămâni într-o tabără școlară de creație.

A urmat apoi cursurile Școlii Populare de Arte Târgu Jiu (1972-1975), pe care a absolvit-o cu reale aprecieri din partea profesorilor.

 

Cariera artistică

Finalizarea cursurilor nu a semnificat însă începerea unei activități artistice profesionale (chiar dacă diploma i-a acordat dreptul de a exercita muncă de instructor artistic), ci repartizarea de către autoritățile statale și încadrarea în câmpul muncii de producție și ulterior didactice, până în momentul Revoluției de la 1989. Însă în toată această perioadă, artistul a continuat să picteze și să își șlefuiască talentul. Deoarece tablourile pictate la comandă sau vândute în consignație erau în mare vogă, artistul a reușit să creeze și să vândă sute de lucrări cu prețuri semnificative. Era o vreme de aur a interesului pentru pictură, care i-a adus și satisfacției materială, nu doar sufletească, și care urma să fie reiterată înzecit la scurt timp după căderea sistemului politic din 1989, care a deschis granițele și a eliberat mișcarea artistică.

Vecinii din fosta Iugoslavia au fost primii „străini” care au cunoscut picturile artistului Monea Teofil. După primul lot de picturi expus în anul 1990 într-o galerie sârbească de peste Dunăre, vânzările excepționale au determinat o colaborare de lunga durată cu artistul. O parte din lucrări ajungeau în țările din vestul Europei, expuse de proprietarul magazinului de artă din Serbia, care deținea o galerie și pe meleagurile germane. Artistul a mai colaborat cu mare succes și cu alte magazine de artă din Serbia, dar războiul a frânt aceasta dezvoltare în fosta Iugoslavie.

Artistul a expus și a vândut numeroase lucrări și în Ungaria și a continuat colaborări prin pictură și sculptură cu galerii din Germania și Austria. A pictat de asemenea sute de icoane ortodoxe și catolice, atât pe lemn și sticlă, cât și pe pânză, unele dintre acestea fiind donate către diverse biserici și fiind folosite și în prezent pentru slujbe religioase. De asemenea, a început să participe cu expoziții artistice la diverse evenimente culturale și economice din România, inclusiv sub forma de organizare ca Persoana Fizică Independentă (PFI), Persoana Fizică Autotizată (PFA) și societate comercială (SRL). Imagini din expozițiile artistului plastic Monea Teofil pot fi vizionate în pagina de videoclipuri a artistului, dând click AICI.

Ca urmare a acestor expoziții, unele dintre lucrările artistului au ajuns în diverse state, inclusiv în SUA.